Behoefte aan meetbare cybersecurity awareness
Voordat zij in 2019 de samenwerking met Brooklyn Partners aangingen, worstelde de gemeente met een aantal uitdagingen op het gebied van cybersecurity en awareness.
Annelies van der Meer, Coördinator Awareness bij de gemeente Rotterdam, vertelt: “We merkten dat we ons vaak afvroegen: ‘Doen we nu wel de goede dingen? Heeft het ook echt nut wat we doen?’ Er was bijvoorbeeld een campagne ontwikkeld op basis van interne inschattingen, maar het was onduidelijk of deze campagne daadwerkelijk aansloot bij de behoeften van de medewerkers.” Daarnaast was het moeilijk om aan de directie te rapporteren over vooruitgang in gedrag en bewustwording; er ontbrak simpelweg data om onze conclusies op te baseren.
De gemeente Rotterdam, met meer dan 18.000 medewerkers, stond hiermee voor een grote uitdaging. Vooral het meten van de effectiviteit van hun security awareness campagnes en het aanpassen hiervan aan de specifieke behoeften van verschillende afdelingen waren belangrijke aandachtspunten.
Meetbare inzichten
In 2019 kwam de gemeente Rotterdam, na grondig marktonderzoek, uit bij Brooklyn Partners. Er was vrijwel meteen een klik dankzij de gedeelde visie dat cybersecurity vanuit een positieve benadering moet worden aangepakt. De samenwerking werd afgetrapt met een eerste nulmeting middels de Cyber Barometer. Deze biedt inzicht in de weerbaarheid van de organisatie en per afdeling (of doelgroep) op basis van begrijpelijke prestatie-indicatoren, met rapportages inclusief kwantitatieve analyses voor draagvlak bij de leidinggevenden. In de bovenstaande clip hoor je hoe dat in zijn werk ging.
Maatwerk & service
Het inzetten van de Cyber Barometer leidde vervolgens tot realistische en bruikbare inzichten. Annelies vertelt: “De uitkomsten weken niet heel erg af van wat we al wel hadden verwacht, maar we hadden wel een aantal resultaten waarvan we zeiden: ‘Kijk, nu hebben we het zwart op wit, dus we kunnen er ook iets mee gaan doen.’ Dit omvatte bijvoorbeeld dat er nog werk aan de winkel was voor het lijnmanagement op het gebied van voorbeeldgedrag en aansturing op deze onderwerpen.”
In onderstaande clip ontdek je hoe Brooklyn Partners oplossingen aandroeg die nauw aansloten bij de specifieke behoeften van de gemeente Rotterdam. Zo werd er een segmentatie gemaakt in doelgroepen en interventies, en werd een toolkit met mini vlogs speciaal voor de buitendienst ontwikkeld. De buitendienst was een moeilijk te bereiken doelgroep door hun beperkte tijd achter een computer.
Mini vlogs voor de buitendienst
“De mini vlogs voor de buitendienst waren een echte hit. We kregen hele leuke, positieve reacties. Mensen herkenden de situaties en begrepen beter wat er van hen verwacht werd,” aldus Annelies. “We hadden eerder ooit een sticker gemaakt voor aan de spiegel met instructies zoals ‘zorg dat je iPad niet in het zicht ligt’ en ‘waar moet je naartoe bellen als je je iPad kwijt bent geraakt’. Maar een filmpje levert veel meer positieve reacties op omdat mensen de situatie daadwerkelijk herkennen. Ze zien het gebeuren en denken: ‘Oh ja, dat is niet zo handig.'”
Hieronder een greep uit de minivlog serie, ook Study Clips genoemd. Meer informatie over de Study Clips vind je hier:
Seriously fun
Brooklyn Partners onderscheidt zich door hun unieke aanpak van cyber awareness, die niet alleen gericht is op het verhogen van de bewustwording rondom cybersecurity, maar dit ook op een ‘Seriously Fun’ manier doet. Deze aanpak zorgt ervoor dat de interventies en leerstof resoneren en daadwerkelijk blijven hangen bij de medewerkers. Annelies van der Meer licht toe: “Wat ik geweldig vind aan Brooklyn Partners is hoe ze serieuze onderwerpen op een leuke en toegankelijke manier weten te brengen. Ze vertelt hierover meer in de bovenstaande clip.
Echte betrokkenheid
De samenwerking met Brooklyn Partners heeft geleid tot tastbare verbeteringen in de cybersecurity awareness binnen de gemeente Rotterdam. De Cyber Barometer gaf inzicht in specifieke verbeterpunten en vormt het fundament van de awareness aanpak. De mini vlogs voor de buitendienst zorgden voor een verhoogde betrokkenheid en bewustwording onder de medewerkers. “Door deze aanpak zien we dat collega’s meer nadenken over hun gedrag en hoe het veiliger kan,” aldus Annelies. In de volgende clip legt ze verder uit hoe deze methoden hebben bijgedragen aan de verhoogde betrokkenheid en bewustwording.
Conclusie
De samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en Brooklyn Partners is een schoolvoorbeeld van hoe een mensgericht, maatwerk en een seriously fun benadering kan leiden tot grote verbeteringen in cybersecurity awareness.
Annelies van der Meer vertelt: “Wat voor mij echt vernieuwend was, was de toolkit met filmpjes voor stadsbeheer. We hadden nog nooit eerder zoiets gedaan en het bleek uiterst effectief.” Dit soort oplossingen benadrukt het vermogen van Brooklyn Partners om niet alleen problemen te identificeren, maar ook effectieve en aantrekkelijke oplossingen te bieden die daadwerkelijk gedragsverandering teweegbrengen.
De continue feedback en aanpassingen maken de samenwerking dynamisch en effectief, klaar voor de toekomst. Annelies concludeert: “Het is een ongoing process. Samen blijven we scherp en zorgen we ervoor dat we de goede dingen blijven doen. Dat is de kracht van onze samenwerking.”