Weerstand overwinnen: Reactance

Laatste update:

Weerstand overwinnen:

REACTANCE

Weerstand, een bekend fenomeen in menselijk gedrag, doemt op in diverse vormen en situaties. Het komt voor wanneer we verandering onder ogen moeten zien, nieuwe ideeën moeten omarmen of ons moeten aanpassen aan onbekende concepten. Drie belangrijke aspecten van weerstand zijn reactance, scepticisme en inertia. In dit blog gaan we dieper in op de weerstand Reactance.

OVERWINNEN VAN WEERSTAND TEGEN CYBER SECURITY IN ORGANISATIES: EEN BLIK OP REACTANCE

Binnen moderne organisaties speelt cyber security een steeds crucialere rol. Met de voortdurende technologische vooruitgang en de groeiende complexiteit van digitale bedreigingen, is het essentieel dat organisaties zich bewust zijn van de gevaren en proactief maatregelen nemen. Echter, vaak stuiten we op weerstand, een barrière die het implementeren van effectieve cyber security maatregelen bemoeilijkt. Een van de vormen van weerstand is reactance.

WAT IS REACTANCE?

Reactance is een psychologisch fenomeen waarbij individuen een defensieve reactie vertonen wanneer ze het gevoel hebben dat hun vrijheid van keuze wordt bedreigd. Het kan optreden wanneer mensen worden geconfronteerd met beperkingen, adviezen of veranderingen in gedrag waar ze niet zelf voor gekozen hebben.

Een voorbeeld kan zijn een Medewerker die zegt: “Ik heb geen tijd voor deze interventie, wil er ook niks van weten en er ook geen tijd voor maken. Ik vind het stom en irritant en ben al druk genoeg met mijn dagelijkse werk. IK DOE NIET MEE”!

TOEPASSING OP CYBER SECURITY BINNEN ORGANISATIES

In organisaties kan reactance een grote rol spelen bij het implementeren van een cyber security beleid. Wanneer medewerkers worden geconfronteerd met strikte beveiligingsmaatregelen, zoals complexe wachtwoorden, beperkte toegang tot bepaalde websites of veranderingen in hun gebruikelijke werkprocessen, kan reactance optreden.

HOE OM TE GAAN MET REACTANCE?

  • Geef verschillende opties aanWanneer mensen het gevoel hebben dat ze geen keuze hebben, kunnen ze tegenstribbelen. Daarom is het belangrijk om keuzes aan te bieden! Wil je starten met het aantrekken van sokken of een shirt? Bespreken we eerst offerte X of situatie A? Zorg er wel voor dat beide keuzes uiteindelijk leiden tot het gewenste gedrag. Bijvoorbeeld: het kiezen tussen sokken aantrekken of eerst een shirt aandoen leidt uiteindelijk tot aankleden.
  • Begin met kleine verzoeken
    Start met een kleinere vraag voordat je een groter verzoek doet. Mensen zijn eerder geneigd in te stemmen met geleidelijke veranderingen dan abrupte veranderingen. Tegelijkertijd streven mensen naar consistentie, zoals blijkt uit een van Cialdini’s principes van beïnvloeding. Als er een klein verzoek voorafgaat, is de kans groter dat mensen ja zeggen op het grote verzoek.
  • Specificeer wat mensen wel moeten doen
    Mensen zijn minder geneigd tot tegenstribbelen wanneer je hen vertelt wat ze wel moeten doen in plaats van wat ze niet moeten doen. Plaats bijvoorbeeld een bordje bij een kunstwerk met de tekst: “raak alsjeblieft alleen aan met je ogen” in plaats van “niet aanraken!”
  • Erken de weerstand
    Als je weet dat je verzoek waarschijnlijk weerstand zal oproepen, erken dit dan. Door de weerstand te erkennen, begrijpen mensen dat je hun standpunt begrijpt, wat empathie opwekt. Dit gevoel van empathie zorgt ervoor dat mensen eerder doen wat je van hen vraagt.

CONCLUSIE

Het begrijpen van reactance en hoe het van invloed kan zijn op het implementeren van cyber security maatregelen is van groot belang voor organisaties. Door het inzetten van de juiste technieken kunnen organisaties effectievere strategieën ontwikkelen om weerstand te verminderen en een veilige digitale omgeving te waarborgen.

Bekijk ook deze blogs

In het FD: Hoe voorbereid is jouw organisatie op cyberdreigingen?
In een recent artikel van Het Financieel Dagblad sprak Evert van Brooklyn...
10 voordelen van fysieke cyber awareness trainingen
Online leren is gemakkelijk te faciliteren en te controleren, maar het mist...
🏋🏽‍♂️ CISO, vertrek jij ook binnen 2 jaar? En wat blijft er dan achter?
Zo borg je je programma in processen, met stakeholders, en je budget:...
BP Logo
Advies op maat nodig?

Plan een gratis adviesgesprek in met onze cyber security consultant.